Utvecklar vården med digitala lösningar

Digitalisering Region Västerbotten blir testyta för digitala lösningar inom vården. Projektet har nyligen beviljats en budget på 70 miljoner kronor.

Utvecklar vården med digitala lösningar
Digitala lösningar ska utveckla vården. Foto: Adobe Stock

Vård och omsorg står inför många utmaningar. Ett sätt att främja en god och hållbar vård är att utveckla och implementera smarta digitala lösningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Region Västerbotten har nu tillsammans med nio andra Europeiska regioner fått bidrag till ett stort gemensamt innovationsutvecklingsprojekt, Digit-Pre. Med en budget på 70 miljoner kronor ska projektet stödja utvecklingen av digitala lösningar inom prevention, prediktion och vård på distans.

Testyta för digitala lösningar

Region Västerbotten blir en av de stora testytorna.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Region Västerbotten att bygga upp vår kapacitet som testbädd för nya innovativa lösningar som kan bidra till att lösa hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Göran Larsson, FoUI-chef vid Region Västerbotten.

Exakt vilka testyror som ska utvecklas är ännu inte klart. Det kan röra sig om alltifrån äldre med kroniska sjukdomar till unga friska individer beroende på om det handlar om lösningar inom prevention, prediktion eller distansvård.

Mötesplats för intresssenter

Regionen ska även att utforma en digital öppen innovationsplattform. Tanken är att bli en mötesplats där vård- och omsorgspersonal, patientgrupper och företag som utformar och har smarta lösningar kan mötas.

Även Region Skåne deltar i projektet via sitt innovationsbolag Innovation Skåne.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan