”Vi som ledare har alltid dörren öppen”

”Vi som ledare har alltid dörren öppen”

En nära kommunikation med medarbetarna och ett tätt samarbete med de fackliga företrädarna, högt i tak och umgänge utanför jobbet. Det är några faktorer som Jenny Zakrisson, biträdande enhetschef på avdelning 1 medicinkliniken på Köpings sjukhus, anser bidrar till en god arbetsmiljö. Tidigare i höstas fick avdelningen motta landstingets arbetsmiljöpris Solrosen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Jenny Zakrisson, biträdande enhetschef på avdelning 1 medicinkliniken på Köpings sjukhus.
Jenny Zakrisson, biträdande enhetschef på avdelning 1 medicinkliniken på Köpings sjukhus.

– Vi jobbar mycket med riskbedömningar, både vid stora och små förändringar och i arbetsvardagen. Vid byte av fönster här på avdelningen och när det byggdes ett nytt läkemedelsrum. Men den senaste tiden har vi också överbeläggningar så varje morgon samlas vi för att se hur det påverkar vårt arbete, hur vi kommer att klara av arbetsvardagen och om vi behöver mer personal, säger Jenny Zakrisson.

Att arbeta med den fysiska arbetsmiljön tycker hon är lättare än den psykosociala. Taklyftar har införts i alla utom ett rum och medarbetarna har fått utbildning i lyftteknik. Den psykosociala arbetsmiljön lyfter hon och enhetschefen på planeringsdagar, ATP-möten men också ute på golvet mitt i vardagen.

– Det är högt tempo och hög belastning och vi behöver prata mycket om det. Vi som ledare lyfter ämnet, har alltid dörren öppen och är ute på avdelningen för att lyssna och känna in vibbar så att vi tidigt kan jobba med frågorna som kommer upp.

Det är ett ständigt flöde på personal eftersom många unga som vill vidareutbilda sig jobbar på avdelningen men det finns också en stomme som arbetat länge. I motiveringen till utmärkelsen lyftes det upp att det är lätt att komma som ny.

– En framgång för oss att vi har öppet klimat, högt i tak och en syn på att allas kunskap ska tas tillvara. Som ny blir man snabbt en del i gruppen och alla är mån om att hjälpa till, berättar Jenny Zakrisson.

En del i den goda sammanhållningen tror hon är att medarbetarna och cheferna frivilligt umgås utanför jobbet. Nu närmast stundar julgröt och julklappsutdelning, men avdelningen har också varit på svampplockarturer och bowlingkvällar.

– Jag tror att vi blir tajtare på jobbet om vi också umgås privat, det limmar ihop oss som grupp.

Så jobbar avdelning 1 medicinkliniken Köping med arbetsmiljö

* Tätt samarbete med de fackliga företrädarna.

* Tydliga checklistor och introduktionsmaterial för nyanställda. Nya medarbetare får en mentor de kan vända sig till både under och efter introduktion.

* Riskbedömningar inför små och stora förändringar och även i den tuffa arbetsvardagen varje morgon.

* Frivilliga sociala aktiviteter utanför jobbet.

* Ledarna lyfter frågor som berör den psykosociala arbetsmiljön på möten och ute i vardagssituationer.

* Avdelningen ingår i landstingets arbete Den hälsofrämjande arbetsplatsen där ett hälsoteam hjälper cheferna att driva frågor som avdelningen själva äger. Exempelvis ska avdelningen nu börja med morgongymnastik.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan