”Viktigt att alla känner trygghet” – Flödesschema stärker teamarbete

Det är nu tre år sedan flödesschemat togs i bruk hos Capio Hälsocentral Dragonen i Umeå och arbetet har även gett en hel del nationell uppmärksamhet.

Det är nu tre år sedan flödesschemat togs i bruk hos Capio Hälsocentral Dragonen i Umeå och arbetet har även gett en hel del nationell uppmärksamhet. I höstats fick de ta emot pris från det nationella kvalitetsregistret Swedem för sitt arbete med datainsamling om personer med demenssjukdom.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Att arbetet blivit mer strukturerat är en fördel, men det har även stärkt teamarbetet kring minnesutredningar där alla nu har samma information och koll på vad som händer i processen.

– Det är fantastiskt roligt att jobba så här och det ger oss möjlighet att hela tiden utvecklas och förbättras, säger distriktssköterska Gabriella Ericson.

Flödesschemat utgår från de nationella riktlinjerna, men Gabriella Ericson påpekar att det är ett levande dokument som ständigt utvecklas och förfinas. Bland annat har de gjort en del tillägg för att förbättra diagnostiken kring exempelvis blodprover. Dessutom har de förtydligat dokumentationen i journalsystemet så att den blir lättare att överblicka vid teamgenomgången. En gång per halvår träffas hela teamet för att jobba med att förbättra själva verktyget. Informationsflödet är ett av de områden de vill jobba med framöver.

– Här finns mycket att göra, det är viktigt att alla känner sig trygga. Tydlig information, både om vad som händer i processen och om själva sjukdomen och det stöd man kan få som anhörig är därför otroligt viktigt, säger Gabriella Ericson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan