Hittills har AI inom sjukvården främst handlat om automatisering av vårdjournaler till bättre behandlingsresultat med datadriven teknik.
Fem steg för en lyckad AI-satsning
Artificiell intelligens Generativ AI öppnar dörrar som underlättar och effektiviserar arbetet inom vården och frigör tid för mötet med patienten. Men hur kommer man igång? Börja i liten skala, se till att involvera alla som berörs och sätt konkreta mål – vilka utmaningar ska AI lösa? tipsar experterna på Dell.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men utvecklingen går snabbt. Generativ AI, där man använder AI för att generera ett nytt innehåll, öppnar nu för helt nya möjligheter. Och många inom sjukvården är nu redo att ta det steget.
Många ligger i startgroparna
Enligt en färsk undersökning från McKinsey har 70 procent av chefer inom hälso- och sjukvård antingen implementerat generativ AI eller uppgett att de är i färd med att testa tekniken.
De största möjligheterna ligger inom patientupplevelse och ökad effektivitet i verksamheten. Det kan exempelvis handla om AI-stödd chattfunktionalitet och personligt anpassad kommunikation med patienter. Men AI kan även frigöra tid för vårdpersonalen och snabba på hanteringen av patientärenden.
Fem tips: Så kommer du igång
Hur kommer man då igång med generativ AI? I ett pressmeddelande delar experter på Dell med sig av sina bästa erfarenheter för att nå framgång med generativ AI – och undvika fallgroparna:
- Sätt konkreta mål. Vilka specifika utmaningar ska AI lösa inom verksamheten? Handlar det om att minska administrationen, korta väntetider eller förbättra patientflöden? Tydliga och mätbara mål gör det lättare att prioritera rätt insatser.
- Bygg en stabil datagrund. För att generativ AI ska fungera effektivt behöver all relevant data vara samlad, strukturerad och lättillgänglig. Gå igenom befintliga system, rensa bort dubbletter och se till att information från olika källor kan kopplas samman. Var även uppmärksam på att datorhanteringen följer juridiska ramverk.
- Skapa tydliga riktlinjer. Utveckla klara regler för hur AI får användas i organisationen med särskilt fokus på datasäkerhet, etik och regelefterlevnad. Involvera både IT, juridik och klinisk personal för att skapa förtroende och undvika risker.
- Uppmuntra innovation. Bygg en kultur där innovation och nya arbetssätt välkomnas. Stärk samarbetet mellan IT-avdelningen och vårdpersonal, och satsa på utbildning så att fler känner sig trygga med att använda AI-verktyg i sitt dagliga arbete.
- Följ upp och skala upp. Starta med mindre pilotprojekt där effekterna av AI kan mätas, till exempel minskad handläggningstid eller färre administrativa fel. Analysera resultaten och dela framgångsrika lösningar till fler delar av verksamheten.