Magnus Lord: ”Lärandet sker när det inte blir som vi tänkt”

Det krävs ett systemskifte för att utveckla en bättre vård, anser Magnus Lord, föreläsare och coach inom sjukvårdutveckling.

Magnus Lord: ”Lärandet sker när det inte blir som vi tänkt”

– Nya förbättringskoncept som läggs till det vanliga vårdsystemet ger endast kosmetiska förändringar. Vi behöver ett systemskifte för att utveckla en bättre vård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Orden kommer från Magnus Lord, föreläsare och coach inom sjukvårdutveckling. Han menar att vi endast når utveckling om vi fokuserar på att förbättra våra flöden, kommer bort från att arbeta i silos, skapar självförbättrande verksamheter och tänker helhet. Ett systemskifte där konceptet värdebaserad vård kompletteras med ett modernt system för hur man gör förbättringar och i praktiken driver verksamheter.

– Det innebär att medarbetare kan förbättra varje process varje dag, det har vi inte riktigt inom vården idag. Vi har fantastiska medarbetare men vi har satt in dem i ett gammalt system som bygger på föråldrade idéer om kontroll och beslut högt upp i organisationen.

En av förutsättningarna för att lyckas är att se problem och avvikelser i realtid. Magnus Lord lyfter fram olika visualiseringsverktyg, exempelvis förbättringstavlor, att använda som hjälpmedel. Han anser också att vårdsektorn behöver en nytt typ av ledarskap som fokuserar på att bygga människor. Ledare som tillsammans med sina medarbetare analyserar situationer och skapa möjlighet för utveckling.

– Det största lärandet sker när det inte blir som vi har tänkt oss. Vi måste skapa utrymme för detta i vården, skapa ny kultur utan skuld och skam. Först då har medarbetare möjlighet att hitta mängder av avvikelser och förbättringsmöjligheter, konstaterar Magnus Lord. Vi frågar oss ofta måste vi uppfinna hjulet på nytt? Ja, svarar jag. För att det är personalens förmåga att uppfinna vi vill träna upp.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan