Nio av tio läkare oroas över vårdskulden

Vårdskulden Nio av tio läkare känner oro för vårdens möjligheter att hantera vårdskulden. Det visar en enkät som Läkarförbundet gjort bland sina medlemmar. 

Nio av tio läkare oroas över vårdskulden
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet. Foto: Stina Stjernkvist

Sju av tio läkare tror även att vårdskulden kommer att påverka den egna arbetsbelastningen. En av fyra uppger att de inte fått tillräckligt med återhämtning under sommaren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Vid sidan av vårdskulden finns alltså fortfarande en stor återhämtningsskuld att ta igen.

– Det är ett allvarligt läge för Sveriges läkare och annan vårdpersonal. Arbetsgivare inom både primärvård och sjukhusvård måste ta ansvar för att läkare får tillräcklig vila och återhämtning för att vi ska klara av det som väntar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund i en presskommentar.

Redan innan pandemin väntade över 100 000 svenskar på operation. På grund av Covid-19 har vården tvingats skjuta på både planerade operationer, uppföljningar och nybesök.  Många har också väntat med att söka vård vilket gjort att de inte fått behandling i tid. Dessutom har det tillkommit vårdbehov på grund av pandemin, som rehabilitering av covidpatienter och långtidscovid.

Allt detta ingår i den så kallade vårdskulden som arbetsgivarna idag måste hantera.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan