Ny metod förenklar provtagning i ögat

Forskning Infektiös keratit är en infektion som ofta drabbar linsbärare och som i värsta fall kan kan resultera i att det går hål på ögat. En ny metod för provtagning innebär att patienter kan få snabbare hjälp.

Ny metod förenklar provtagning i ögat
Provtagning på ögonkliniken. Bomullspinne visade sig vara effektivare än knivblad. Foto: Elin Abelson.

Varje år får drygt 100 patienter på Universitetssjukhuset Örebro behandling för en allvarlig infektion på ögats yta. Infektionen på ögats hornhinna behöver behandlas snabbt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ett sätt att ta reda på vad det är som orsakar infektionen och hur man ska behandla den, är att ta prov för odling.

Komplicerad provtagning

Men provtagningen och odlingsproceduren är komplicerad och resurskrävande. Idag behöver man göra sju provtagningar, med kniv.

– För att förenkla odlingsproceduren har vi studerat ett enklare tillvägagångssätt, säger Susanna Sagerfors, överläkare på ögonkliniken och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Tre istället för sju provtagningar

I sina studier har hon därför undersök hur man kan förenkla metoden för provtagning för att snabbare kunna behandla den allvarliga infektionen infektiös keratit. Hennes studier visar att man kan minska antalet provtagningar till tre.

– Vi såg också att bomullspinne kan vara ett mer effektivt instrument än knivblad för provtagning och utodling från hornhinneinfektionen. Det var överraskande då det i internationell litteratur främst är knivbladet som rekommenderas för provtagning vid hornhinneinfektion, säger hon.

Linsbärande vanligaste orsaken

Behandling med antibiotika ögondroppar kommer igång direkt vid första besöket hos ögonläkare, oftast med droppning varje timme dygnet runt. Sedan justerar man behandlingen efter några dagar när svaret på odlingen finns.

– I vår del av världen är kontaktlinsbärande den vanligaste orsaken till att man drabbas av infektiös keratit. I medeltal är risken att drabbas under en livstid med kontaktlinsbärande cirka 1,5 procent. Risken är som störst för de kontaklinsbärare som bär sina mjuka kontaktlinser dygnet runt, säger Susanna Sagerfors.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan