Samordnar forskning för sundare arbetssätt

Forskning Hälsoakademin Väst startar nu ett nytt prioriterat område där vårdens organisering och arbetssätt ligger i fokus. Samordnare för området är Maivor Olsson-Tall.

Samordnar forskning för sundare arbetssätt
Maivor Olsson-Tall är samordnare för det nya området "Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor”.

Hälsoakademin Väst är ett samarbete mellan NU-sjukvården, Högskolan Väst, Regionhälsan och Närhälsan. I höst startar de ett nytt prioriterat område som går under namnet ”Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Syftet är att utforska, utveckla och sprida nya arbetssätt med speciell betoning på effektiv organisering, funktionell ledning och sunda arbetsvillkor.

Maivor Olsson-Tall tillträdde uppdraget som samordnare för området den 1:a augusti. Hur har de första veckorna varit?

– Det har varit en intressant, givande och intensiv start med mycket större genomslagskraft än vad jag hade förväntat mig. Information om detta nya uppdrag har redan fått stor spridning internt, externt och nationellt, vilket är roligt och värdefullt. Det visar på att det finns ett stort intresse för detta viktiga område.

Nära kontakt med parterna

Som samordnare för det nya området ska Maivor Olsson-Tall främja projek och aktiviteter som bedöms ha stor potential att leda till gränsöverskridande verksamhetsutveckling. I uppdraget ligger även att understödja, initiera eller på annat sätt delta i ansökningar för att erhålla extern finansiering av projekt och aktiviteter, vilket är en förutsättning för att nå resultat.

– Uppdraget innebär att stärka de olika parternas möjligheter att bedriva framgångsrik utbildning, forskning och innovation på ett sådant sätt att resultaten kommer parterna och samhället till nytta. För mig blir det därför centralt att ha nära kontakt och samarbete med parterna och att hitta sätt att knyta medarbetare från Hälsoakademins samtliga parter till forskargruppen.

Vill utveckla vården utifrån patientens behov

Själv har Maivor Olsson-Tall en bakgrund som specialistsjuksköterska inom psykiatri och har mångårig erfarenhet av patientarbete – allt från akutvård, utredningsavdelning, vårdavdelningar och rehabilitering vid psykossjukdom inom vuxenpsykiatrisk slutenvård.

Hon har även arbetat inom såväl allmänpsykiatrisk öppenvård, som psykosmottagningar, både inom tätort och glesbygd och är delaktig i flertalet forskningsprojekt

– En drivkraft för mig har alltid varit att göra livet bättre för personer som behöver stöd och insatser i någon form, genom att bland annat utveckla vården utifrån patienters förutsättningar, behov och livskvalitet.

Ligger varmt om hjärtat

Forskning inom ”Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor” är därför något hon brinner för.

– Det innefattar många väsentliga delar som ligger mig varmt om hjärtat, eftersom de har betydelse för vården, arbetsmiljön och därmed påverkar patienten. Mina erfarenheter från arbete i vården, arbetsledning, tvärfackligt skyddsombud samt mina forskningsprojekt, har lett till ett stort intresse för samverkan och samordning.

Vad tycker du är viktigt att förbättra när det gäller organisation, ledning och arbetsvillkor inom vården?

– Forskning visar att det finns en stark vilja inom olika organisationer att samverka för patientens bästa, men att det finns stora svårigheter av olika slag. Det är värdefullt att medarbetarna har goda arbetsvillkor, eftersom det ger ringar på vattnet och kommer patienterna till gagn. Här har ledningen en väsentlig uppgift som främjar både medarbetarnas arbetsmiljö och patienternas bedömning, behandling och upplevelser.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag?

– Att gemensamt med de olika parterna utveckla dessa väsentliga delar inom vården utifrån patientens förutsättningar och behov – med ökad livskvalitet som mål.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan