ADHD och autism är vanliga neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I Sverige räknar man med att ungefär 4 procent av den vuxna befolkningen har ADHD, och 2 procent någon form av autismdiagnos, enligt Socialstyrelsen.
Sjuksköterskor hemlighåller sin diagnos
Arbetsmiljö De har egenskaper som är en stor tillgång inom vården, men att berätta om sin diagnos är fortfarande stigmatiserat. Forskare vid Högskolan i Gävle har undersökt hur sjuksköterskor med ADHD och/eller autismdiagnoser upplever situationen på arbetet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men det finns väldigt lite kunskap om hur det ser ut i gruppen sjuksköterskorna. Det är något som Åsa Hedlund, doktor i vårdvetenskap, tittat närmare på.
Har egenskaper som andra saknar
I en nyhetsartikel på Högskolan i Gävles webbsajt berättar hon om resultaten från sin studie.
– Det finns ingen tidigare forskning om sjuksköterskor med de här diagnoserna. För att vi ska ha vård med hög kvalitet samtidigt som sjuksköterskorna mår bra på sin arbetsplats är det viktigt att vi lär oss mer om hur de här individerna upplever sin situation på arbetet, säger Åsa Hedlund, doktor i vårdvetenskap.
Åsa Hedlund har intervjuat sjuksköterskor med ADHD och/eller autismdiagnoser. De flesta av dem upplever att de har egenskaper som personer utan motsvarande diagnoser saknar.
Känner av måendet
Sjuksköterskor med autism uppfattar exempelvis att de har en stark känsla för hur folk mår i ett rum och att de snabbare upptäcker om en patient mår dåligt. De är även noggranna och vill göra ett ordentligt arbete till punkt och pricka. De är inte heller rädda för konflikter och vågar ofta säga vad de tycker.
De som hade ADHD-diagnoser fungerade ofta som bäst på akutmottagningar eller ambulans där arbetsuppgifterna var ombytliga vilket passade deras sätt att fokusera.
Gemensamt för grupperna var att de problem med arbetsmiljön som redan finns inom yrket upplevs som ännu värre. Mycket sinnesintryck, plötsliga och höga ljud, och starkt eller blinkande ljus stör personer med ADHD och autism mer än andra. Röriga och oförutsägbara dagar beskrevs som besvärliga.
Det sociala i fikarummen med kollegor upplevdes också som svårt att hantera. Däremot var kontakten med patienterna inget problem.
Är fortfarande stigmatiserat
Studien visar att det behövs en individuell anpassning av arbetssituationen för att förbättra gruppens arbetshälsa och minska risken för sjukskrivningar. Beroende på arbetsuppgifter kan en lösning vara att få arbeta ostört när man behöver koncentrera sig, exempelvis vid läkemedelshantering eller journalföring.
De behöver även få stöd av chefen – och acceptans från kollegorna.
– Flera i vår studie har inte ens berättat på jobbet om sin diagnos. Det är vanligare att öppenhet i samhället i stort nu, men bland anställda inom vården är autism och ADHD stigmatiserat, säger Åsa Hedlund.