Personcentrerad vård blir allt viktigare inom sjukvården. Det innebär att man fokuserar på hela personen, med dennes unika behov, resurser och erfarenheter, inte enbart på sjukdomen.
Studie vill förbättra vården av nedsövda patienter
Personcentrerad vård Kan omvårdnadsronder öka möjligheten att bedriva personcentrerad vård även för medvetslösa och sövda patienter? Det ska utvärderas i en studie på Akademiska sjukhuset.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
För medvetslösa och sövda patienter är detta en stor utmaning, särskilt nu under pandemin då närstående inte kan närvara på samma sätt.
Svårt att föra sin talan
I en planerad studie på Akademiska ska forskare utvärdera om omvårdnadsronder kan öka möjligheten att bedriva personcentrerad vård även för medvetslösa och sövda patienter som inte kan föra sin egen talan.
– Det är extra svårt att bedriva personcentrerad vård inom neurointensivvården eftersom patienterna som vårdas där ofta är både medvetslösa och sövda vilket medför att de inte själva kan föra sin talan och uttrycka vilka behov de har och vad som är viktigt för dem, säger Lena Nyholm, specialistsjuksköterska inom neurointensivvården på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.
Kompletterar den medicinska ronden
Omvårdnadsronden fungerar som ett komplement till den medicinska ronden och innebär att sjuksköterskor systematiskt identifierar patientens alla omvårdnadsbehov, i samråd med patient och närstående, och därefter ordinerar evidensbaserade omvårdnadsåtgärder.
Ett viktigt syfte med studien är att förbättra omvårdnadsronderna genom att ännu tydligare involvera patientens syn på vilka av deras svårigheter som bör prioriteras. Forskarna kommer därmed att följa patienterna både under vårdtiden och när de lämnat neurointensivvården.
– Denna kunskap kan komma framtida patienter till nytta som inte kan kommunicera, både inom neurointensiven och andra enheter på sjukhuset, berättar Lena Nyholm.
Vad motiverar patienten att kämpa vidare
Enligt Lena Nyholm är det av stor vikt att omvårdnadsinsatser kan utföras på ett personcentrerat sätt och i enlighet med tillgänglig evidens. Hypotesen är att omvårdnadsronder kan stärka personcentrerad vård, bland annat genom att patienternas behov identifieras av en erfaren sjuksköterska och att evidensbaserade insatser därmed kan sättas in och utvärderas på ett systematiskt sätt.
– En annan aspekt är att omvårdnadsronder kan ge ökad kännedom om vad som motiverar patienter att kämpa vidare i sin sjukdom samt vad som kan ge vila, avslappning och glädje korta stunder i en annars för patienten väldigt krävande situation, säger Lena Nyholm.