Vid sepsis ökar risken för komplikationer och dödsfall dramatiskt för varje timma som går.
Algoritm kan förutspå sepsis
AI Tiden är avgörande för att rädda patienter som får sepsis. Nu har forskare i Uppsala tagit fram en algoritm som har potential att rädda hundratals liv varje år.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Forskare vid Uppsala universitet har nu utvecklat en så kallad prediktionsalgoritm som alltså kan förutspå risken för att en intensivvårdspatient ska drabbas av sepsis.
Rädda hundratals liv
Metoden gör det därmed möjligt att upptäcka tillståndet flera timmar tidigare än idag. Det innebär att man skulle kunna rädda hundratals liv varje år, bara i Sverige.
Algoritmen är designad för att integreras med elektroniska journalsystem. Ett tjugotal parametrar från journalsystemen strömmar in i plattformen där algoritmen finns. Det kan vara exempelvis patientens kroppstemperatur eller resultat från blodprover.
Upptäcker förändringar över tid
Algoritmen tittar både på nya data och äldre data för att fånga förändringar över tid. Den räknar därefter ut en siffra som visar hur hög risken är att patienten utvecklar sepsis. Det ger därmed läkarna en möjlighet att upptäcka riskerna mycket tidigare än idag.
– Är patienten då i riskzonen för att utveckla sepsis får sjukvårdspersonalen en notis om det för att sedan själva besluta om vad som bör göras, säger Inger Persson, forskare vid statistiska institutionen vid Uppsala universitet som varit med och utvecklat algoritmen.
Forskningen är presenterad i den vetenskapliga tidskriften JMIR Formative Research.
Redo för kommersiellt bruk
Algoritmen är dessutom den första CE-märkta sepsisprediktionsalgoritmen i EU som är redo för kommersiellt bruk. Den utvärderas just nu i en pågående randomiserad studie vid Skånes universitetssjukhus Malmö, där de första resultaten väntas innan årets slut.
Algoritmen ska även utvärderas i en studie i samarbete med GE Healthcare och Södersjukhuset i Stockholm, där den ska integreras i elektroniska journalsystem inom intensivvården i Region Stockholm.