Danderyds sjukhus startar ett nytt laboratorium för klinisk AI-forskning. Idén är att ta fram prototyper, testa dem i kliniska miljöer för att därefter paketera dem till kommersiellt gångbara produkter.
Danderyd öppnar AI-lab för innovationer
AI Nu öppnar CAIR-lab på Danderyds sjukhus. Tanken är att underlätta AI-projekt att nå hela vägen, från idé till nytta för patienterna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Sållar ut de bästa idéerna
− Miljön ger oss unika förutsättningar för att snabbt sålla ut de bästa idéerna där AI har störst möjlighet att påverka och utveckla sjukvården, säger Max Gordon, överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetschef på Clinical AI Research, CAIR-lab i ett pressmeddelande.
Forskningen vid CAIR-lab sker i samarbete med Karolinska Institutet och fungerar alltså som ett steg mellan forskning och kommersiell innovation. Ett projekt som kommer in på CAIR-lab får plats i en inkubator där man testar AI-motorn i sin kliniska vardag.
När piloten har testats och visat sig fungera tar man den vidare till acceleratorn där den skalas upp. Målet är att man därefter kan att paketera den till en kommersiellt gångbar produkt, i första hand på Danderyds sjukhus.
Fler idéer kan bli verklighet
Idag är det enligt forskarna få AI-produkter som finns tillgängliga för användande inom hälso- och sjukvården. Forskarna i projektet hoppas nu att de med sin erfarenhet och kunskap ska bidra till att fler innovationer når ända fram till patienterna.
− Vi är en öppen resurs för alla medicinska specialiteter som vill bedriva utveckling av kliniska AI-innovationer och bygga kliniskt användbara applikationer, säger Martin Magnéli, läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetsledare på CAIR-lab.