Danderyd öppnar AI-lab för innovationer

AI Nu öppnar CAIR-lab på Danderyds sjukhus. Tanken är att underlätta AI-projekt att nå hela vägen, från idé till nytta för patienterna.

Danderyd öppnar AI-lab för innovationer
– CAIR-lab ger oss unika förutsättningar att sålla ut de bästa idéerna, säger Max Gordon. Foto: Cecilia Larsson Lantz, Danderyds sjukhus.

Danderyds sjukhus startar ett nytt laboratorium för klinisk AI-forskning. Idén är att ta fram prototyper, testa dem i kliniska miljöer för att därefter paketera dem till kommersiellt gångbara produkter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Sållar ut de bästa idéerna

− Miljön ger oss unika förutsättningar för att snabbt sålla ut de bästa idéerna där AI har störst möjlighet att påverka och utveckla sjukvården, säger Max Gordon, överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetschef på Clinical AI Research, CAIR-lab i ett pressmeddelande.

Forskningen vid CAIR-lab sker i samarbete med Karolinska Institutet och fungerar alltså som ett steg mellan forskning och kommersiell innovation. Ett projekt som kommer in på CAIR-lab får plats i en inkubator där man testar AI-motorn i sin kliniska vardag.

När piloten har testats och visat sig fungera tar man den vidare till acceleratorn där den skalas upp. Målet är att man därefter kan att paketera den till en kommersiellt gångbar produkt, i första hand på Danderyds sjukhus.

Fler idéer kan bli verklighet

Idag är det enligt forskarna få AI-produkter som finns tillgängliga för användande inom hälso- och sjukvården. Forskarna i projektet hoppas nu att de med sin erfarenhet och kunskap ska bidra till att fler innovationer når ända fram till patienterna.

− Vi är en öppen resurs för alla medicinska specialiteter som vill bedriva utveckling av kliniska AI-innovationer och bygga kliniskt användbara applikationer, säger Martin Magnéli, läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetsledare på CAIR-lab.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan