”Var inte rädd att bjuda in” – Psykiatrin i Stockholms och Örebro län involverar brukare

”Var inte rädd att bjuda in” – Psykiatrin i Stockholms och Örebro län involverar brukare

Med en enkel metodik och en välfylld verktygslåda har fyra olika verksamheter inom psykiatri och socialpsykiatri i Stockholms län och Örebro län hittat sätt att involvera brukare och anhöriga i förbättringsarbetet. Arbetet har skett inom ramen för det treåriga projektet Brukarmedverkan i kvalitetsutveckling inom psykiatriska vård- och stödverksamheter som går nu mot sitt slut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det finns lagar och styrdokument som säger att vi ska jobba med delaktighet, men det är få som verkligen gör det. Vi ville testa metoder och hitta sätt att visa hur detta kan gå till, berättar Karin Engberg, projektledare.

Karin Engberg konstaterar att det egentligen inte är så komplicerat, men tror att fördomar och rädsla gör att många drar sig för att involvera patienter och brukare.

– Kanske är man rädd att lägga för stor börda på någon som är psykiskt sjuk, och tror att de ska bryta ihop. Jag hade själv de fördomarna, men ingen har brutit ihop, alla tycker att det har varit roligt att jobba på det här sättet, berättar hon.

Resultaten har varit över förväntan. Att få vara delaktig, komma med lösningar och idéer har skapat ett gott klimat som både brukare och medarbetare har upplevt som inspirerande. Deltagarna har också fått ökad insikt och förståelse för hela vårdkedjan och flera av de verksamheter som deltagit går nu vidare med nya förbättringsarbeten.

Karin Engberg har ett bra tips till alla som vill skapa mer delaktighet.

– Kör igång! Det är så otroligt positivt att få bjuda in till förbättringsarbete och ger både medarbetare och brukare så mycket tillbaka.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan