Idag uppskattar man att hälso- och sjukvården står för över 4 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Digitala lösningar kan vara ett viktigt verktyg även i arbetet med att minska vårdens klimatutsläpp.
Digitala lösningar i välfärden har positiva effekter på klimatet
Digitalisering Digitala lösningar inom vård och omsorg kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Nordens välfärdscenter, en institution inom Nordiska ministerrådets social- och hälsosektor.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I en ny rapport presenterar Nordens välfärdscenter en studie. Här har de räknat på effekterna av digitala lösningar i vården, ur både ett klimat-, miljö- och socialt perspektiv.
Metodik som synliggöra effekter
I rapporten presenterar man bland annat en ny metodik för att bedöma och synliggöra effekter av olika distanslösningar. Den illustreras med ett exempel där man använder läkemedelsrobotar i hemmet.
I rapporten kan man visa att robotar är ett mer klimatvänligt alternativ än bil om avståndet är mer än en kilometer. Dessutom stärker robotarna patientens självständighet och gör att man kan använda personalens resurser där de gör mest nytta.
– Digitala lösningar inom vård och omsorg är bra både för att förbättra medborgarnas tillgång till tjänster och för klimatet, säger Bengt Andersson, projektledare vid Nordens välfärdscenter i en kommentar till rapporten.
Bidrag till Agenda 2030
Syftet med rapporten, Distance spanning solutions in health care and care – Climate impacts and sustainability synergies, är att öka förståelsen för konsekvenserna av digitaliserad vård och omsorg för de olika målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.