I juni 2024 fick E-hälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att ta fram en fördjupad analys av grunderna för en nationell digital infrastruktur. Tanken är att hitta lösningar som gör att olika vårdgivare på ett enkelt sätt kan dela hälsodata och även ge patienter bättre kontroll och insyn i sin hälsodata. Detta är ett även viktigt led för att Sverige ska kunna leva upp till förordningen om det europeiska hälsodataområdet, EHDS.
Rapport: Delning av hälsodata förutsätter enhetliga standarder
Hälsodata E-hälsomyndigheten presenterar nu en plan för att skapa en nationell digital infrastruktur som även fungerar för det europeiska hälsodataområdet, EHDS.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Standarder är en förusättning
Nu har E-häslomyndigheten presenterat en rapport där de beskriver hur detta ska gå till. En förutsättning är att aktörerna börjar använda standarder för interoperabilitet på ett enhetligt sätt.
”Huvudprincipen för en sådan infrastruktur är att den dels är öppen för alla berörda aktörer, dels innehåller krav som ska vara uppfyllda för att garantera att all nödvändig information delas på ett säkert sätt. Dessa krav behöver regleras i nationell rätt ” skriver E-hälsomyndigheten i rapporten.
Myndigheten konstaterar dessutom att de flesta kraven behöver läggas på vårdgivarna, eftersom det är de som har hälsodata om patienterna.
”Kraven innebär bland annat att vårdgivare ska vara skyldiga att hålla vissa register och tekniska kataloger uppdaterade samt tillämpa spärrar som patienten har infört genom att filtrera den information som lämnas ut” står det i rapporten.
Bättre arbetsmiljö och ökad patientsäkerhet
Syftet med förändringarna är att de i förlängningen ska leda till bättre arbetsmiljö för vårdpersonal och ökad patientsäkerhet:
- Patienter ska på ett enkelt och samlat sätt kunna se särskilt viktiga hälsodata, oavsett vilken vårdgivare som har informationen.
- Patienter ska även kunna utse någon som kan företräda dem samt kunna hantera sina rättigheter, till exempel att spärra hälsodata. I dag kan inte patienter göra det på ett enkelt och samlat sätt.
- Vårdpersonal med rätt behörighet ska också ha tillgång till hälsodata om de patienter som de ansvarar för. De flesta som arbetar i vården förväntar sig att kunna ta del av särskilt viktiga hälsodata om sina patienter, från alla vårdgivare, via sina ordinarie verksamhetssystem.
Tät dialog med aktörerna
E-hälsomyndigheten poängterar att den omställning som EHDS-förordningen innebär medför en stor omläggning av hur hälsodata hanteras och delas i Sverige. Därför kommer E-hälsomyndigheten också att mycket krut på att ta fram en sammanhängande struktur för stöd och styrning.
– Det europeiska hälsodataområdet och E-hälsomyndighetens förslag lägger grunden för en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården i Sverige. Vi vill ha en tät dialog med och arbeta nära aktörerna i sektorn så att lösningarna blir förankrade och användbara, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten i en kommentar.