Totalt innebär satsningen att regionen avsätter 108 miljoner kronor per år till forskare som bedriver forskning med stark klinisk anknytning. Syftet är att stärka alla områden inom regionen och därmed öka antalet disputerade inom samtliga vårdprofessioner.
Skåne öppnar karriärvägarna för forskning
Karriärvägar Region Skåne vill göra det lättare att kombinera kliniskt arbete med forskning. 150 medarbetare får nu ta del av pengar som ger möjlighet till fyra års klinisk forskning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Win-Win för alla
Det ska helt enkelt vara lättare att kombinera forskning och kliniskt arbete.
– Detta är en win, win, win-situation. Medarbetaren får kombinera sin forskning och kliniskt arbete. Verksamheten utvecklas och får behålla kompetens, och patienten får ta del av den senaste forskningen. Jag är oerhört stolt att vi har kunnat ro denna satsning i land, säger Jesper Petersson, forskningschef i Region Skåne i en kommentar.
Viktigt att fler än läkare forskar
Anna Werther-Evaldsson är specialist-biomedicinsk analytiker på Skånes universitetssjukhus. Hon är också en av de som nu fått del av pengarna.
– Det här är helt fantastiskt. Vi behöver olika karriärvägar för biomedicinska analytiker och nu kan jag vara en förebild och visa att det är fler yrkeskategorier än läkare som forskar. Det är jätteviktigt med olika kompetenser i forskningsgrupper. Det är då vi driver saker framåt, säger Anna Werther-Evaldsson.
Finansiering i fyra år
Region Skåne har valt att finansiera forskningen under fyra år. Detta tror man är viktigt för att tiden ska läggas på just forskning och inte på att ständigt behöva ansöka om pengar. Det finns sedan möjlighet att ansöka om ytterligare fyra års finansiering.