Därför är musik ett effektivt verktyg i vården

Habilitering Kultur och musik – på vilket sätt kan det vara intressant för vården? I Skåne pågår flera projekt där man kan visa att musik har en helande kraft som dessutom påverkar vår förmåga att uppleva och bearbeta känslor.

Därför är musik ett effektivt verktyg i vården
Körsång är hälsobringande på många plan. Foto: Adobe Stock

Ellinor Ingvar-Henschen är musikterapeut och knuten till BUP:s heldygnsvård i Region Skåne. Här arbetar hon med unga som bland annat lider av ätstörningar och självskadebeteende. Att patienterna mår bra av att sjunga, lyssna på och skapa egen musik är tydligt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Med lite vägledning kan de uppnå en avslappning som även syns på dem, och som deras anhöriga också märker av, berättar hon.

Bevisad effekt för hälsan

Som Kvalitetsvård tidigare rapporterat om är musik även bra för patienter med hjärnsjukdomar och i Sollentuna har man även sett goda effekter av musik som terapi inom den palliativa vården.

Vad är det då med musik, sång och dans som gör att vi mår bra?

Anita Jensen är kultur- och hälsostrateg i primärvården i Region Skåne. Hon forskar kring konceptet Kultur på recept, där patienter med psykisk ohälsa får gå på två kulturaktiviteter i veckan under tio veckor.

Hennes studier visar kulturaktiviteter har tydliga effekter på måendet. Efter tio veckor har det skett en betydande förbättring i måendet, jämfört med hur de mådde innan de fick Kultur på recept.

En annan studie av Kultur på recept vid Hälsohögskolan vid Jönköping University pekar på liknande effekter.

Påverkar det limbiska systemet

En förklaring till musikens helande kraft är att musik är med och skapar dopamin i kroppen, något som är en viktig del av hjärnans belöningssystem. Musiken påverkar också det limbiska systemet, via hörselsinnet.

– Det limbiska systemet är i sin tur kopplat till vår förmåga att uppleva och bearbeta känslor samt för inlärning, vår förmåga att forma minnen och för vår motivation, säger Anita Jensen.

Musik kan minska stress

Ellinor Ingvar-Henschen tipsar om att använda musik för att varva ned och hantera stress. Hitta en rutin som passar dig, på morgonen eller kvällen. Och ge dig själv tid att lyssna koncentrerat en stund, utan distraktioner.

Ett annat alternativ som har bevisad effekt är körsång.

– Körsång är väl förankrat i forskningen som hälsobringande på många plan, säger Ellinor Ingvar-Henschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan