Kultur på recept förbättrar den psykiska hälsan

Rehabilitering Personer med psykisk ohälsa eller långvarig smärta som deltar i kulturaktiviteter tillsammans med andra mår bättre. Det visar en studie från Hälsohögskolan vid Jönköping University.

Kultur på recept förbättrar den psykiska hälsan
Ingela Zander, Jonas Bråkenhielm och Anna Inganäs tidigare deltagare i KUR tillsammans med ledaren Alexandra Ekehage. Foto: Cecilia Gustavsson

Paula Bergman är doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköping University. Hon har studerat effekten av kulturunderstödd rehabilitering, även kallat Kultur på recept, KUR. Har det en långsiktig effekt på den psykiska hälsan?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I en studie har hon följt personer med psykisk ohälsa såsom stressproblematik, ångest, depression eller ospecifik långvarig smärta. Runt 400 personer deltog i studien, hälften fick KUR, hälften kom från en kontrollgrupp.

Störst effekt vid depression

Resultaten talar ett tydligt språk – kultur har effekt på den psykiska hälsan. Paula Bergman undersökte deltagarnas förändring av stress, ångest och depression efter sex och tolv månader. Bland de som deltog i kulturaktiviteter minskade den psykiska ohälsan mer än i kontrollgruppen.

Störst effekt syntes vid depression.

– Studien visar att det ger resultat, det betyder mycket för de här personerna att få vara med i ett sammanhang. Det är därför viktigt att fler får möjlighet att delta i KUR som ett alternativ eller komplement till sin konventionella sjukvård, poängterar Paula Bergman.

Utmanar sig själva

Deltagare som medverkar i KUR träffas under tio veckor vid två tillfällen i veckan. Gruppen består av 6–9 personer. Tillsammans utför de någon form av kulturaktivitet. Det kan vara att sjunga, spela teater eller måla.

– Kulturaktiviteterna bidrar till att deltagarna utmanar sig själva, att bara ses för en ”fika” räcker inte för att få till stånd en förändring. Träffarna är lustfyllda och det sociala sammanhanget behövs för att våga gå utanför sin trygghetszon, vilket i sin tur bidrar till deras utveckling, säger Paula Bergman.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan