Här träffas läkaren på apoteket

image001Sedan två veckor tillbaka kan boende i Lillkyro i västra Finland träffa sin läkare på apoteket. Syftet är att öka tillgängligheten till vård i glesbygden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är långa köer för att få läkartider och många har flera mil till närmaste vårdcentral, säger Aki Kamppinen.

Han är vd på läkarföretaget EMA Group (Emergency and medical assistance) som ligger bakom initiativet. Företaget har jobbat i 25 år med att erbjuda vård på distans för människor som reser utomlands och nu vill man ge samma service nationellt.

Kunderna som besöker apoteket i Lillkyro kan boka en tid i kassan och, via en videolösning, kontakta sin läkare som kan ge råd. För besöket betalar man motsvarande omkring 360 kronor, mot omkring 550 kronor på vårdcentralen. I dagsläget håller mottagningen öppet tre dagar i veckan, men förhoppningen är att kunna utöka till alla veckans dagar samt att sprida tjänsten till flera apotek i Finland.

Aki Kamppinen menar att patienterna hittills har varit positiva och att det varit en jämn ström av patienter som använt tjänsten under de senaste veckorna. I det flesta fall handlar det om lindrigare åkommor, som ögoninflammationer, hudutslag eller hosta, som läkaren kan göra en bedömning av direkt.

Aki Kamppinen påpekar att satsningen inte bara gynnar patienterna, utan även apoteksnäringen i småstäderna.

– När boende i Lillkyro åker till närmsta vårdcentral i den större staden Vasa så passar de ofta på att besöka apoteket där i stället för hemma.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan