Nytt grepp för måltider: Nu äter de äldre bättre

Förbättringsarbete Restaurang på äldreboendet istället för servering på avdelningen. Det nya greppet i Sigtuna har på kort tid blivit en succé för både boende och personal – och är inte heller dyrare för kommunen.

Nytt grepp för måltider: Nu äter de äldre bättre
Äldreboendet Ärlinghem i Märsta var först ut med lunch i restaurangmiljö. Foto: Sigtuna kommun och Kari Kohvakka (Camilla Lindström)

I våras öppnade den första restaurangen på äldreboendet Ärlinghem i Märsta. I en varm, trevlig miljö kan de äldre välja bland olika alternativ från en buffé och äta sina måltider tillsammans med bordsgrannar som de själva väljer.

– Det har varit väldigt lyckat, vi upplever att de äldre äter bättre. De äter mer och det är också mer positivt kring hela matsituationen, berättar kommunens dietist Camilla Lindström som även är hjärnan bakom idén till restaurangkonceptet.

Jobba med hela matupplevelsen

Camilla Lindström konstaterar att det kan vara utmanande att få äldre personer att äta. Samtidigt vet hon hur viktigt det är med helheten – att det är viktigt med mat som ger de äldre rätt näringsinnehåll, men att även miljön och vilka man delar måltiden med är viktig för aptiten.

– Måltidsmiljön påverkar oss väldigt mycket, därför behöver vi jobba med hela matupplevelsen, poängterar Camilla Lindström.

Lagar maten i ett centralt kök

Maten till kommunens särskilda boenden lagas i ett centralt kök, kyls ned och levereras till äldreboendet. Tidigare serverade man lunchmaten ute på avdelningarna. Det var då vårdpersonalen som ansvarade för att värma upp, laga tillbehör som potatis och sallad samt duka upp maten på avdelningen.

De boende kunde själva välja mat till viss del, men det skulle de då göra i förväg.

Foto: Sigtuna Kommun

Nu går man istället iväg till en gemensam restaurang och kan välja det man är sugen på till dagens lunch.

– För mig kändes det även viktigt att få kontroll över hela matkedjan och att det inte ska vara upp till vårdpersonalens intresse och erfarenhet av matlagning som avgör hur den serveras, konstaterar hon.

Äter mer grönsker

I restaurangen kan man varje dag välja mellan husmanskost, dagens rätt eller en vegetarisk rätt. På torsdagar är det ärtsoppa och pannkakor på menyn. Något som överraskat är intresset för det vegetariska alternativet.

– Det är många som väljer att testa det nu och vissa dagar har det vegetariska till och med tagit slut. Men då vet vi till nästa gång att vi behöver förbereda mer av det alternativet.

Dessutom finns det en stor salladsbuffé där man själv kan plocka ihop sin sallad.

Foto: Sigtuna Kommun

– Vi märker att de äldre börjat äta mer grönsaker. Dessutom är det många som väljer att ta en portion till för att de vill smaka något av de andra rätterna, berättar Camilla Lindström.

Kan välja bordgrannar

En annan fördel är att de boende kan välja sällskapet vid matbordet och inte är begränsade till de som bor på samma avdelning. Många har vänner och bekanta på andra avdelningar som de nu kan dela måltid med. Dessutom är det numera möjligt att äta tillsammans med anhöriga.

Men blir inte detta en dyrare lösning för kommunen?

– Nej, det är faktiskt inte någon skillnad i kostnad, förklarar Camilla Lindström.

Camilla Lindström är kommunens dietist. Foto: Kari Kohvakka

Det blir ingen merkostnad i mat och istället för att 7-8 personer ur vårdpersonalen ska fixa maten ute på varje avdelning kan en person sköta hela restaurangen. Detta frigör tid för vårdpersonalen som därmed kan lägga mer tid på omsorg.

– Många tycker också att det är roligt att få jobba i buffén och mottagandet har varit otroligt positiv bland personalen.

Fler på gång

Hittills har tre av Sigtuna kommuns äldreboenden (Ärlinghem, Ymer och Hemskogen) infört varma bufféer och i september startar ytterligare en buffé på äldreboendet Arhem.

Satsningen drivs som ett projekt i samarbete mellan flera verksamheter i Sigtuna kommun. Dietisten Camilla Lindström och kökschef Adam Brolund driver projektet tillsammans med bland annat vård- och omsorgsförvaltningen, kökets produktionschef och kommunens boendechefer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan