Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum

Personcentrerad vård Behandling på stan, kan det vara något? En utvärdering av Gränbyprojektet visar att patienterna uppskattar satsningen på decentraliserad cancervård. Dessutom blir kostnaden per behandling 50 procent lägre.

Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum
Foto: Adobe Stock

I drygt ett år har Akademiska sjukhuset haft en behandlingsmottagning för blod- och tumörsjukdomar i Gränby köpcentrum. Nu pekar utvärderingarna på positiva resultat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

97 procent av dem som behandlats i Gränby säger att de hellre vill ha sin nästa behandling där i stället för på sjukhuset. Patienterna upplever miljön som lugnare och mer trivsam – de slipper ”sjukhuskänslan”. Tillgängligheten är även ett plus. Det är lätt att hitta parkering – som även är gratis.

Billigare och effektivare

Lösningen är dessutom både billigare och mer effektiv för sjukvården. Kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset. Behandlingstiden i genomsnitt är 13 minuter kortare.

Gränbyprojektet drog igång under hösten 2023. Syftet var att utveckla och göra cancervården i Region Uppsala mer tillgänglig.

Inom 15 år räknar man med att antalet patienter som behöver cancerbehandling är dubbelt så många jämfört med idag. Även om man anställer fler sjuksköterskor kommer de fysiska platserna på Akademiska sjukhuset inte att räcka till.

Samtidigt vill man erbjuda fler patienter möjlighet att delta i kliniska studier och skapa en attraktiv arbetsplats för vårdpersonalen.

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset.

– Projektet visar hur cancervården kan utvecklas och förbättras genom samverkan jämfört med om enskilda aktörer arbetar var för sig. Vi har haft modet att våga prova något nytt till gagn för både patienter och vårdpersonal, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset.

Samarbete mellan många aktörer

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där man skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar. Här kan patienterna bland annat få blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi.

Projektet drivs i ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, vårdutvecklingsföretaget Adxto Care och läkemedelsföretagen Beigene, Bristol Myers Squibb och Pfizer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan