Engångsmaterial från vården består vanligtvis av flera sorters plast som inte går att återvinna med dagens teknik. Dessutom måste man betrakta det som kontaminerat efter användning.
Så kan plasten från sjukvården återvinnas
Hållbarhet Det går att återvinna plast från vården på ett säkert och effektivt sätt. Forskare vid Chalmers har nu hittat en metod som ser lovande ut.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
När det gäller tillverkningen av engångsartiklar går det heller inte att använda återvunnet material. Detta på grund av att kraven på renhet och kvalitet är så stora för material som ska användas i vården.
Ny metod har hittat lösningen
Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny metod som kan lösa problemen. Metoden går ut på att omvandla materialet till kemiska byggstenar för att sedan använda det vid tillverkning av ny plast.
Tekniken kallas för termokemisk återvinning. Den bygger på ångkrackning, en process som innebär att man bryter ner avfallet genom att blanda det med sand vid temperaturer upp till 800 grader. Då bryts plastmolekylerna isär och omvandlas till en gas som innehåller byggstenar till ny plast.
Genomgående positiva resultat
Forskarna har genomfört två olika projekt för att testa tekniken. I det ena projektet har några olika produkttyper, som munskydd och plasthandskar, gått igenom processen. I det andra skapade forskarna en blandning som motsvarar den genomsnittliga sammansättningen av sjukhusavfall från regionens sjukhus.
Resultaten har genomgående varit positiva i båda projekten.
– Det är egentligen det enda alternativet för att uppnå verklig cirkularitet för den här typen av avfall. Det är så elegant att när materialet har brutits ner till molekylnivå kan kemiindustrin omvandla det tillbaka till jungfruligt material, säger Martin Seemann, forskare på Chalmers avdelning för energiteknik.
De två projekten bygger på tidigare Chalmersforskning där man visat hur det går att omvandla blandat plastavfall till råvara för nya plastprodukter av högsta möjliga kvalitet.