Allt färre skrivs in på sjukhus

Under 2017 minskade antalet inskrivningar på sjukhus i Sverige. Totalt skrevs 860 000 patienter in 2017, vilket var 20 000 färre än 2016. Antalet inskrivningstillfällen var 1 440 000, 56 000 färre än 2016. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Statistiken visar att antalet inskrivningar på sjukhus minskat stadigt de senaste fem åren. Våra register kan inte svara på orsaken till detta men samtidigt som minskningen i slutenvården har vi sett en ökning i inrapporteringen i den öppna vården, säger Clara Larsson, statistiker på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hjärt- och kärlsjukdomar var i fjol de vanligaste diagnoserna bland de patienter som skrevs in för sjukdomar, både för män och kvinnor. Ungefär 56 700 kvinnor och 75 100 män slutenvårdades för hjärt- och kärlsjukdomar under 2017.

Utöver hjärt- och kärlsjukdomar dominerade inskrivningar till följd av olika symptom, exempelvis bröst- och buksmärtor. Andra stora diagnosgrupper var sjukdomar i matsmältningsorganen, sjukdomar i rörelseorganen, psykiska sjukdomar och tumörer.

Det är framför allt de äldsta åldersgrupperna och därefter den allra yngsta åldersgruppen, 0-4 år, som vårdas inom slutenvården.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan