Så ska AI användas i kampen mot benskörhet

Artificiell Intelligens Region Östergötland tar nu hjälp av AI för att hitta personer med benskörhet. Förhoppningen är att kunna ge fler rätt behandling i tid och minska risken för nya allvarliga frakturer.

Så ska AI användas i kampen mot benskörhet
Linda Wiborg, Erika Gustafsson och Anna Spångéus på osteoporosmottagningen.

Varannan kvinna och var fjärde man kommer att drabbas av en osteoporosfraktur efter 50 års ålder. En första osteoporosfraktur brukar följas av flera. Många gånger orsakar de även ett stort lidande och bestående fysiska funktionsnedsättningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

En viktig nyckel för att undvika nya allvarliga frakturer är att upptäcka sjukdomen i tid. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping tar man nu hjälp av AI för att hitta patienter som vården idag ofta missar.

Tar hjälp av AI

I ett projekt som startar i höst tar man alltså hjälp av ett AI-verktyg för att screena efter kotfrakturer (kotkompressioner) på röntgenbilder. Studien blir den första som använder det specifika AI-verktyget för att upptäcka osteoporos.

– Personer som har fått en kotfraktur löper en hög risk att få nya frakturer. Det är viktigt att vården identifierar dem. Om vi kan öka andelen patienter vi identifierar och behandlar kommer det kunna spara mycket lidande för patienten och sannolikt också stora resurser för sjukvården, säger forskningsledaren Anna Spångéus, överläkare vid osteoporosmottagningen, Region Östergötland och biträdande professor vid Linköpings universitet i en kommentar på Region Östergötlands webbsajt.

Projektet sker i ett samarbete mellan flera olika avdelningar. Förutom osteoporosmottagningen deltar även röntgenkliniken, medicinska tekniker i Region Östergötland, en hälsoekonom från Linköpings universitet och medicintekniska företag.

Fler kan bli hjälpta

I projektet kommer röntgenläkare att granska och bekräfta alla kotfrakturer som AI-verktyget identifierar. När en kotfraktur hittas på en röntgenbild kontaktas patienten av Region Östergötland och erbjuds utredning för benskörhet via primärvården. Om undersökningen visar att det rör sig om benskörhet får patienten läkemedelsbehandling och vid behov andra förebyggande insatser.

– Vi tror att många fler patienter kommer att få rätt behandling och slippa stora besvär. Vi uppskattar att vi kommer att kunna identifiera och hjälpa runt 400 fler patienter bara under den fyramånadersperiod som projektet pågår, säger Anna Spångéus.

Vårdkostnaderna för osteoporosfrakturer är höga. Man uppskattar att de uppgår till cirka 23 miljarder kronor varje år i Sverige. I projektet kommer man därför även att analysera hälsoekonomi.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan