Kommun satsar på disputerade sjuksköterskor

Forskning För första gången är Melleruds kommun med och finansierar en doktorandtjänst för en av sina sjuksköterskor. Detta är ett viktigt steg för att höja kvaliteten i hemsjukvården och främja samverkan.

Kommun satsar på disputerade sjuksköterskor
Carina Fjällman är den första sjuksköterskan Melleruds kommun som ska doktorera.

Carina Fjällman är mediciniskt ansvarig sjuksköterska i Melleruds kommun. Hon är även den första kommunalt finansierade doktoranden i Melleruds kommun och har precis påbörjat sin forskarutbildning på Högskolan Väst.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Jag är nyfiken och vill veta varför vi gör saker och hur vi kan göra annorlunda. Med dessa studier kan jag också vara med och påverka en del av vården och dess framtid, säger Carina Fjällman i en presskommentar.

Drömmen har funnits länge

Carina Fjällman berättar att drömmen om att få bli doktorand har funnits sedan hon var en nyutexaminerad sjuksköterska. Nu ser hon fram emot att få vara länken mellan det kliniska arbetet och forskningen. Men även att kunna lyfta fram sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård och arbete i samverkan.

Som doktorand i arbetsintegrerat lärande tema vård ska hon forska om samverkan mellan sjuksköterskor i kommunal hälso-och sjukvård och ambulanssjuksköterskor.

Syftet är att främja lärande och kunskapsutveckling för att stärka vårdkvaliteten vid bedömning av akuta ohälsotillstånd hos äldre som vårdas i hemmet.

Blir en naturlig länk

Doktorandtjänsten är en del av projektet Lärande och samverkande sjukvård på Högskolan Väst.

Margareta Karlsson, docent i vårdvetenskap med inriktning arbetsintegrerat lärande vid Högskolan Väst och en av de drivande i projektet, konstaterar att forskningen blir en naturlig länk mellan verksamheterna och högskolan.

– Det är så spännande men även viktigt att en kommun ser fördelen att ha disputerade sjuksköterskor. Det kommer höja kvaliteten i hemsjukvården och öka samverkan mellan oss och kommunen, säger Margareta Karlsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan