Varje år genomför ögonkliniken i Växjö omkring 4 000 behandlingar för olika typer av synhotade svullnader i ögats gula fläck.
Robot sparar tid på ögonkliniken i Växjö
Automatisering Den är snabbare, effektivare och frigör tid för både läkare och medicinska sekreterare. Journalroboten vid ögonkliniken i Växjö har visat sig bli en stor framgång.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Med hjälp av en journalrobot har en stor del av det administrativa arbetet blivit betydligt enklare – och säkrare.
Frigör en timme i veckan
– Enligt våra beräkningar kan detta frigöra omkring en timme i veckan för en läkare och mellan en och en halv och två timmar för en medicinsk sekreterare. Tid som den personalen kommer kunna göra annat med, konstaterar Sven Hector, specialistläkare på ögonmottagningen på centrallasarettet i Växjö i en intervju på Region Kronobergs webbsajt.
En av de stora vinsterna är att uppgifterna om patienten inte längre behöver skrivas in på flera ställen. Det innebär att läkare exempelvis kan välja att de uppgifter som de skriver in i kvalitetsregistret automatiskt plockas in i patientens journal. Roboten gör då en anteckning i patientens journal utifrån anteckningen i registret. Läkaren kan sedan förhandsgranska och signera uppgiften.
– Resterande delar av förloppet är helt automatiskt, roboten ordinerar vilken medicin som patienten ska ha och skickar ett meddelande till den medicinska sekreterare som då kan boka in patienten på en ny behandlingstid, säger Sven Hector.
Säkerställer kommunikationen
Vinsterna med journalroboten är många. Arbetsbördan för både läkare och medicinska sekreterare har minskat. Dessutom säkerställer den kommunikationen vidare i vården och till patienten, genom snabb journalutskrivning.
– Många av patienterna som kommer till oss ska ofta vidare till andra avdelningar, då deras sjukdomsbild kräver det. Och genom roboten finns nu informationen från oss tillgänglig omedelbart inför nästa steg, på ett snabbt och säkert sätt, säger Sven Hector.