Skåne tar ännu ett steg mot digitaliserad primärvård

Nu tar Region Skåne ytterligare ett steg i digitaliseringen av primärvården. Med ett nytt chattrum, som provats i begränsad skala sedan i somras, erbjuds digital vård för enklare åkommor.

Skåne tar ännu ett steg mot digitaliserad primärvård
Caroline Schön, digitaliseringsstrateg, ser stora möjligheter med det nya digitala verktyget. Foto: Region Skåne.

Verktyget är i första hand till för patienter listade vid regionens vårdcentraler inom den offentliga vården och kan användas av dessa dygnet runt, men svar får man när chatten är bemannad. Patienten fyller i sina besvär i en förenklad version av regionens eget anamnesverktyg som Kvalitetsvård tidigare skrivit om.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

– Här använder vi en förenklad version, eftersom den här tjänsten är till för ett begränsat antal besvär, som luftvägsinfektioner, allergier eller hudåkommor, berättar Caroline Schön, digitaliseringsstrateg och specialist i allmänmedicin, för Kvalitetsvård.

 

När en sjuksköterska finns redo i chatten får patienten en avisering via SMS. Därifrån ser man till att patienten får vård på rätt medicinsk nivå.

 

– I vissa fall kanske det räcker med den digitala kontakten med en sjuksköterska, annars skickas patienten vidare till kontakt med en läkare, säger Caroline Schön.

 

Patienten kan också komplettera beskrivningen av sina besvär med att skicka in bilder. Om det från läkare bedöms att det behövs kan hen också boka ett fysiskt möte för patienten.

 

Caroline Schön ser många fördelar med verktyget – det bidrar till en ökad jämlikhet i tillgängligheten till den nära vården då alla oavsett var de bor har nära till den här kontakten. Som komplement till övrig vård ger det också en valfrihet att välja hur man vill ha sin vårdkontakt – för vissa patienter och vissa besvär är en digital kontakt ibland det man föredrar.

 

Verktyget är, liksom anamnesverktyget som baseras på AI, unikt för Region Skåne.

 

 

 

 

Öppet sju dagar i veckan
Tjänsten har ingen åldersgräns. För den som är under 18 år krävs dock att förälder söker för barnet. Sjuksköterskebesök är kostnadsfria och läkarbesök är kostnadsfria för alla under 20 år och för den som fyllt 85 år.

På Primärvården Skåne online arbetar erfarna sjuksköterskor och läkare som är specialister i allmänmedicin. Övrig tid arbetar de på någon av Skånes 84 offentligt drivna vårdcentraler.

Onlinepersonalen har tillgång till patientens journal och kan när det behövs boka ett fysiskt besök på den vårdcentral man är listad. Tjänsten startade i liten skala vid sommaren 2019 och har hanterat drygt 1 200 patienter sedan starten. Majoriteten av besökarna är nöjda och skulle rekommendera tjänsten till andra.

Primärvården Skåne online nås via vårdcentralernas hemsidor, på 1177.se eller direkt via webbadressen pvonline.skane.se där man kan göra ett digitalt besök.

 

Tjänsten är öppen alla vardagar mellan 8 och 17 och lördagar och söndagar 10 till 15.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan