Stora vinster med att slopa plasten

Klimat Bättre för både klimat, hygien och ekonomi. Vinsterna blev stora när Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm bestämde sig för att sluta använda spekulum i plast.

Stora vinster med att slopa plasten
Vårdenhetschef Eneli Salomonsson, ST-läkare Mira Rehal, överläkare Marion Ek och undersköterska Eva Nordén. Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen Sös.

Inom gynekologi och förlossning använder man mycket engångsmaterial som slängs och bränns efter användning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

På Södersjukhusets Kvinnoklinik använde man tidigare totalt 47 000 plastspekulum varje år. Det motsvarar ett ton plast, rakt ner i soptunnan.

Bättre ur hygiensynpunkt

När ST-läkaren Mira Rehal skulle göra sitt ST-förbättringsarbete valde hon att undersöka möjligheten att byta ut de spekulum i plast de använder mot flergångsspekulum i metall.

Hennes studier visade att flergångsmaterial inte bara är bra för klimatet. Om metallspekulumen diskas och hanteras på rätt sätt håller de dessutom en högre renhetsgrad än plastinstrumenten.

– Att det visade sig vara bättre ur vårdhygiensynpunkt var ytterligare en vinst, utöver klimataspekten. En annan vinst är det faktum att vi faktiskt spar pengar eftersom vi inte behöver köpa in nya plastspekulum, berättar Mira Rehal i en intervju för SÖS webbsajt.

Mer arbetskrävande

Enligt Mira Rehal har mottagandet varit mestadels positivt. Få patienter märker någon skillnad.

För medarbetarna har introduktionen av metallspekulum däremot blivit mer arbetskrävande eftersom de inte bara kan slänga dem, utan måste diska och ta hand om instrumenten.

Billigare att återanvända

Mira Rehal konstaterar att personalen gjort ett fantastiskt jobb och hoppas att de goda resultaten inspirerar fler att tänka över användningen av plast.

– Jag tror att det finns ett missförstånd om att det är billigare med engångsmaterial, då man i själva verket många gånger faktiskt kan spara pengar genom att gå över till material som kan återanvändas. Sammantaget blir det en vinstsituation på många plan: för klimatet, för vårdhygien och ekonomin, säger Mira Rehal.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan