Stora skillnader i kommunernas äldrevård

Väntetiden till särskilda boenden varierar kraftigt mellan landets kommuner. Det går att utläsa ur Sveriges Kommuner och Landstings ”Kommunernas kvalitet i korthet”, KKIK, som redovisades i förra veckan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Ljusnarsberg har allra kortast väntetid: bara en dags väntetid i snitt från ansökan till inflyttningsdatum. Arjeplog har två dagar och Essunga och Höganäs åtta. Även Habo, Orsa, Ludvika och Torsby har under två veckors väntetid.

 

Allra längst väntetid har Vännäs, 156 dagar. Ytterligare 14 kommuner har över 100 dagars väntetid: Katrineholm, Gnesta, Hallstahammar, Partille, Degerfors, Härryda, Klippan, Kungsbacka, Hudiksvall, Kristinehamn, Nybro, Öckerö, Staffanstorp och Kävlinge.

 

Antal personer en hemtjänsttagare träffar över en tvåveckorsperiod varierar också stort mellan kommuner och är lägst i Vaxholm, sex personer, och högst i Essunga, 24 personer. Här har snittet över landet ökat till 15, för ett par år sedan var det 12 personer.

 

Även för LSS-boenden mäter SKL numera väntetiden. Dock är detta ett nytt område, där för närvarande bara 40 kommuner har rapporterat in sina resultat, men bland dessa syns en ännu större variation – från rapporterat 0 dagar i Bollebygd, Hammarö, Mullsjö, Sunne och Älvdalen till 509 dagar i Helsingborg.

 

Kostnader för äldreomsorgen mäter man i år på ett annat sätt än tidigare. Från att ha mätt per brukare mäter man nu kommunens kostnader totalt för kommuninvånare över 80 år.

 

– Det beror på att brukare kan ha så olika behov. Om man i en kommun till exempel har beslutat att alla över en viss ålder ska få hjälp att handla så får man en väldig massa brukare där insatsen inte kostar så mycket, och det blir svårt att jämföra resultaten, förklarade SKL:s projektledare Hanna Lundborg vid presentationen.

 

Lägst kostnader för äldreomsorgen visar med den nya mätmetoden Lomma, Emmaboda, Staffanstorp, Täby och Höganäs. Högst kostnader har Malå, Knivsta, Härjedalen, Sorsele och Robertsfors. Skillnaden är stor – Lomma har kostnaden 168 927 per person över 80 år räknat, medan Malås motsvarande kostnad är 356 056 kronor.

 

Rapporten är än så längre preliminär, eftersom kommunerna har januari på sig att rapportera in resultat.

 

Läs hela första versionen av rapporten Kommunernas Kvalitet i Korthet.

https://skl.se/download/18.188eec29168389d39d7994d3/1547804813283/Reultatrapport_KKiK_2018_webb.pdf

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan