Sjukvårdspersonal blir tryggare och upplever ökad medicinsk kompetens om de får möjlighet att öva. Det visar en färsk, ännu opublicerad studie.
Övning ger trygg vårdpersonal i akutsalen
Sjukvårdspersonal blir tryggare och upplever ökad medicinsk kompetens om de får möjlighet att öva. Det visar en färsk, ännu opublicerad studie.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I studien, som genomförts av Institutionen för kliniska vetenskaper, Kids, har man låtit läkare, sjuksköterskor och undersköterskor genomföra strukturerad träning på dockor i simulerade akuta situationer. Fyra scenarier har genomförts och därefter har uppföljning gjorts efter omkring sex månader.
– Det är viktigt att låta vårdpersonal träna över professionsgränser, så som man jobbar i verkliga livet. Brister i samarbetet kan annars minska patientsäkerheten och bidra till vårdskador, säger Jeanette Kuhl, forskare på Karolinska institutet.
I övningarna tränas grupperna på kommunikation och standardiserad bedömning, för att minska risken att mindre erfaren vårdpersonal blir passiv i akuta situationer.
Momenten övervakas från ett kontrollrum av en läkare och en certifierad instruktör, som ger feedback. För att situationen ska bli så verklighetstrogen som möjligt så är rummet uppbyggt som en akutmedicinsk sal.
120 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, både legitimerade och under utbildning, har deltagit i studien.
– Samtliga har höjt sin egen förmåga, den medicinska kompetensen och de känner sig tryggare. Dessutom vill 9,9 av 10 rekommendera arbetssättet för kollegor, berättar Jeanette Kuhl.
Hon anser att man borde införa strukturerad träning av det här slaget minst en gång varje halvår, och tror att möjligheterna kommer att öka i takt med att det finns mer evidens på området.
Studien publiceras i slutet av 2015.