Digitala brevduvor leverar covid-test i glesbygd

God och nära vård Nyligen genomfördes Sveriges första leverans av ett covid-test med hjälp av en drönare. Premiärturen är en del i ett projekt som utforskar nya vägar för att ta vården närmare patienterna.

Digitala brevduvor leverar covid-test i glesbygd
Projektledare Pia Kristiansson konstaterar att det finns många fördelar med att använda drönare inom vården. Foto: Victoria Bertilsson

Långa avstånd är en utmaning för sjukvården, inte minst i de mer glest befolkade delarna av landet. I projektet ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” vill Region Västerbotten utforska möjligheten att använda drönare inom hälso- och sjukvården.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nyligen gjordes den första tur och retur-leveransen av ett covidtest där en drönare skickades från sjukstugan i Storuman till ett hem i Gunnarn.

Minskar resandet

I dag finns obemannade vårdstationer, kallade samhällsrum, där patienter kan ta vissa prover och träffa vårdpersonal på videolänk.

Drönare kan spela en viktig roll i sjukvården där avstånden är långa. Foto: Marcus Örjehag

Fördelen med att använda drönare är undersökning, provtagning och medicinering kan göras närmare patientens hem. Det innebär en nära vård med färre resor.

Testflygningarna i Västerbotten har varit igång sedan oktober månad i Dorotea, Storuman och Lycksele. Nu har alltså även ett covid-test levererats med drönaren.

Avståndet är inget problem

– Det har fungerat mycket bra. Kostnaden för drönartransporterna är oerhört låg i förhållande till bil och buss. Det minskar även påverkan på miljön och sparar tid för både patienter och personal, säger Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten.

Projektet har pågått sedan 2019. Då fanns det dock ingen drönare som kunde flyga så långt som man ville. Nu är däremot avståndet inte längre ett problem, konstaterar Pia Kristiansson.

– Utvecklingen går i ett rasande tempo, säger hon.

Bidrar till ett mer jämlikt samhälle

Idén med projektet är att underlätta omställningen till ett transporteffektivt samhälle i glesbygd som är jämlikt, tillgängligt och resurseffektivt.

Region Västerbotten leder projektet. Här ingår även Lunds tekniska högskola, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och ett flertal företag: Aviant, Ericsson, Einride, Iteam, Bonnier News Local och Telenor. Projektet är finansierat av Energimyndigheten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan