Musik i väntrum ska minska stress och oro

Patientupplevelse På en akutmottagning kan både patienter och anhöriga vara utsatta för svår stress. Kan man med hjälp av lugn musik bidra till att minska den stressen?

Musik i väntrum ska minska stress och oro
Tanken är att skapa en miljö som upplevs som mindre stressframkallande.

Under våren kommer väntrummen på akut- och röntgenmottagningar på Skånes universitetssjukhus att fyllas med musik.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Tv-skärmarna som vanligtvis visar nyheter och debattprogram ska istället visa ett specialanpassat konsertprogram, Musik i väntrum – Ro för själen.

Tanken är att genom musik skapa en miljö som patienterna upplever som mindre stressframkallande.

Värd något bättre

Ulrika Gudmundsson Schönberger är projektledare för Musik i vård, omsorg och hälsa på Musik i Syd. Idén att använda musik för att minska stressen i väntrum kommer från hennes egna erfarenheter.

– Jag har reagerat på att TV-skärmen som dominerat väntrummet ofta fylls av innehåll som kanske snarare förstärker stress och oro, säger Ulrika. Det kan vara nyhetsinslag från bilolyckor, coronarapportering, mord eller andra dramatiska händelser. I ett sammanhang där jag är orolig, rädd eller har ont är jag värd något bättre, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Bidrar med musik de själva gillar

Musik i Syd och Malmö Opera har tagit fram programmet och det är alltså sångare och musiker från Malmö Opera framför musiken.

Alla medverkande har bidragit med musik de själva lyssnar till i stressade och svåra situationer. Programmet består av 20 verk och innehåller musik av kompositörer som Mozart och Debussy men även mer samtida kompositörer som Tobias Broström och Benny Andersson.

Som en länk genom föreställningen medverkar Marianne Mörck med citat om musikens kraft.

Hoppas på spridning

I ett första skede visar man konsertprogrammet på akut- och bild- och funktionsmottagningarna på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Programmet drar igång i mars och ska vara igång under en första försöksperiod på upp till sex månader. Om utvärderingarna faller väl ut hoppas man att satsningen ska få spridning till fler mottagningar och sjukhus i Skåne.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan